Severs skada, vad är det?

KLIENTFRÅGA Vad är Severs skada? Kan man göra något åt det? Severs skada är överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzonen som drabbar väldigt många barn i 9-15 års ålder. Barnet upplever ofta smärta i bakre delen av hälen vid fysisk aktivitet där mycket löpning och hopp ingår. Bakgrunden är att hälbenet skall växa under tillväxtåren och då är hälen känslig för belastning. Skadan är ännu relativt okänd liksom att det finns goda åtgärder för symtomen.

TIPS att börja med:

*Använda väldämpade skor så stor del av dagen som möjligt.

*Använd gärna tofflor eller skor inomhus och undvik att gå barfota.

*Undvik total vila utan testa tejpa hälen eller testa Tulis hälkopp/geléinlägg eller gjut individuella hälkoppar vid fysisk aktivitet. Min erfarenhet är att individuella inlägg går bra i tex fotbollsskor eller joggingskor då de är anpassade liksom att stretching vid denna skada sällan avlastar.

*För vissa kan aktiv vila under ett par veckor kan leda till att tillväxtzonen återhämtar sig och blir normalt belastningstålig igen. Aktiv vila kan innebära att cykla istället för att springa, då det förekommer mindre stötar mot hälbenet då.

Välkommen att höra av för undersökning och rådgivning eller hjälp för individuellt hälinlägg!