Kvinnohälsa

KLIENTFRÅGA Hur ser upptrappningen av träning ut efter en graviditet?

Mitt första svar är att det är otroligt individuellt. Oavsett, de första månaderna efter förlossningen bör ditt huvudfokus vara på återhämtning. En start är djupanding, bäckenbottenträning och promenader. Börja smått till du varit på återkontroll är mitt tips.

När cirka åtta till tolv veckor har passerat kan du successivt träningen med sikte på att återgå till mer träning eller andra aktiviteter. Inkludera knipövningar i din rutin och lägg till försiktiga övningar för mage, rygg, ben och rumpa. Om du vet att du är överspänd i bäckenbotten så lägger du focus på avspänning istället.

Efter tolv veckor, om du mår bra och din kropp svarar positivt, kan du börja stegra träning. Det är viktigt att lyssna och LITA på din kropp och undvika överansträngning. En gradvis ökning av intensiteten ger dig möjlighet att anpassa dig efter förändringarna i kroppen och undvika överbelastning. Återhämtning är en individuell process, så var noga med att anpassa träningsnivån efter hur det känns i kroppen.

Generellt om läkning :

*8-12 veckor för att bäckenbotten och magmuskler ska återfå någon form av grundfunktion, dock är muskulaturen fortsatt ofta klart svagare än tidigare.

*6-12 månader för skelett, leder och stödjevävnader som påverkar stabiliteten i kroppen att återgå till det normala. Många upplever balansen som sämre.

*Dessutom påverkas återhämtningen av till exempel av graden på en eventuell bristning, kejsarsnitt och hur tiden som gravid varit (tex hur mycket kunde du träna)

I samarbete med Folkhälsan Åland så börjar två nya grupper på två olika nivåer för dig som vill träna mamma styrka. Start mamma styrka: 21 mars nivå 3 kl 10 och nivå 2 kl 11. Mamma Styrka nivå 2 klicka här. Mamma Styrka nivå 3 klicka härVälkomna!

Lyssna gärna på Tracey Nyholm och hennes kunskap, erfarenhet och tankar kring bäckenbottenbesvär. Länk: https://alandsradio.ax/…/tracey-nyholm-forelaser-om…

#rehabcityax #feelgoodjohanna #mammastyrka

#rehabcityax#kvinnohälsa#fysioterapi#bäckenbottenbesvär