Gruppdynamik här och nu

Jag har under de senaste åren mer ägnat läsning, utbildning, youtube och tedtalks till att lära mig mer om hjärnan, varför vissa grupper, team och relationer lyckas men inte andra. Visst är det spännande hur vissa team, barnens aktiviteter eller arbetsställen ständigt mår målen och budget, har kul och high fivar medan andra inte?

Ju mer jag fördjupar mig desto mer intressant blir det. Olika modeller verkar på olika sätt förklara till framgång. 

Ett  exempel som ofta pratas, läses om och i teorin känns till men i praktiken ofta är utmanande genomföra i en grupp är Firo/IMGD. Om du befunnit dig i fas 4 i en grupp någon gång: när flow, gemenskap, tillit och glädje upplevs. Tänk tillbaka, hur och varför blev det så? Var gör skillnad?

Två ofta framgångsrika steg i vår familj och hälsa är att identifiera vad du kan påverka eller inte. Försöka lära barnen att vara här och nu.  Inte lätt eftersom vi måste som föräldrar göra det och träna oss i det. Inte självklart all dagar, speciellt inte när tröttheten smyger sig på. Men det är hur du väljer att träna, stiga upp och åter försöka vara ditt bästa. Här och nu. 

Till sist: Stolt över er IFK spelarna, lagledning och er Thomas och Anders. Över ert jobb tillsammans, lördagsläsning till er: https://svenska.yle.fi/artikel/2016/12/16/laror-fran-naringslivet-nyckel-till-framgang-ifk-mariehamn