Sprucken hjälm

06.00 måndag morgon. Valde cykel till jobbet. 10 m hann jag. Full fatt nedförsbacke. Energifylld inför sista arbetsveckan. Sannolikt fastnade nåt i framhjulet eller stänkskärmen för det blir tvärstopp sladd och cykeln voltar över mig. Minns hur jag tänker ”inte bra”. Sedan landar med nacken roterad åt vänster och vänster hand och tar emot mig. Det är som om någon drar snabbt ner och upp en rullgardin. 

 Första tanken är att upp å hoppa och fortsätta cykla tills jag känner  efter. En ny smärta i underarmen som jag så många gånger hört, läst om och behandlat andra. Ser felställningen i handleden och travar in till maken för skjuts. 

Efter snabbt handläggande på akuten, röntgen, vänlig proffsigt mottagande så försöker två läkare få benbitar på rätt plats i handleden. En drar med en handduk i överarmen och den andra i handleden: profylakisk andning med smärtan i det frakturersde o rådet och sedan gips. Ny röntgen. Men tyvärr är felställningen ovanlig och frakturen splittrad i tre. Så ny CT röntgen eller skivröntgen som skickad till Uppsala handkirurgen. 

Jag kanske att jag vet ”för mycket” : Det är inte bra att få en splittrad fraktur i handleden med tanke på att jag är just vänsterhänt. Med tanke på mitt jobb. Med tanke på hur och vilka krav jag har på min fysik och ålder. 

Men jag är såååå tacksam över att jag lever just nu. När jag ser hjälmen: sprucken och i bitar så kunde det ha gått sååå mycket sämre. Jag kan ta en sommar i gips, mitt blåa öga, mitt skrapade knä och höft. Min ömmande nacke och axel för det läker och min hjälm räddade mig. 

Så vad jag vill till dig som läser detta. Använd cykelhjälm. Använd den alltid. Oavsett hur kort du än cyklar.  Det räddar liv. Punkt. 

 Nu är jag påväg till Uppsala för operation imorn. Spännande, lite läskigt men så glad och tacksam endå. 

PS får omvärdera målen med sommare och tänker bli hjältinna på rehabövningar med gips!????????????????????????✌????